Allt om tandreglering – En omfattande guide

06 december 2023 Lisa Siebke

editorial

Säkert har du hört ordet ”tandreglering” tidigare och kanske också har frågor kring ämnet. I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om tandreglering, varför det görs och hur processen ser ut. Vi kommer också att diskutera vilka fördelar och potentiella risker det innebär att genomgå en tandreglering.

Vad är tandreglering?

Tandreglering är en procedur som innebär att man flyttar eller rätar ut tänderna för att de ska växa till sig korrekt och på det viset ge patienten ett bättre bett och leende. Tandreglering är en vanligt förekommande metod för att korrigera problem som över- eller underbett, sneda tänder eller trångtandning.

Tandreglering används oftast under ungdomsåren när tänderna fortfarande är i utveckling och därför lättare att justera men det är allt vanligare att även vuxna väljer att genomgå denna behandling. Metoden inkluderar ofta användning av tandställning, men det finns även andra tekniker och metoder för att få till en effektiv tandreglering.

Hur ser processen ut?

Processen för tandreglering ser lite olika ut beroende på vilken typ av behandling som rekommenderas, men generellt startar den med en konsultation där ortodontisten genomför en undersökning och tar röntgenbilder för att bestämma vilken metod som passar patientens behov bäst. Efter detta görs en behandlingsplan där patienten får en förståelse för hur lång tid behandlingen kommer att ta och vad det kommer att kosta.

Vanligtvis behöver patienter använda tandställningen i ett till tre år. Därefter kan det krävas att man använder en retainer, som är avtagbara plattor eller skenor, för att hålla tänderna på plats och förhindra att de flyttar tillbaka till sin ursprungliga position.
tandreglering

Vilka är fördelarna och riskerna?

Det finns flera fördelar med tandreglering. Förutom att ge dig ett rakare och mer tilltalande leende, kan tandreglering också förbättra din tuggfunktion, förebygga ojämnt slitage på tänderna samt bidra till en bättre tandhälsa eftersom det blir lättare att rengöra rakare tänder.

Fastän tandreglering ofta är en mycket framgångsrik behandling, finns det också potentiella risker. Det innebär förstås en viss kostnad samt kanske en viss obehagskänsla och besvär under behandlingsperioden. Det kan också vara så att tänderna flyttar tillbaka till sin ursprungliga position efter behandlingen om man inte är noggrann med att använda sin retainer.

Alla dessa aspekter är viktiga att ta i beaktande innan du tar beslutet att genomgå en tandreglering. För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att välja en professionell och erfaren ortodontist. Vänligen besök https://www.letandreglering.se/tandreglering där specialister kan ge dig råd anpassade till dina specifika behov och önskemål.

Fler nyheter