Vad en psykiatriker jobbar med – en inblick i deras vardag

09 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Det är ingen lätt uppgift att vakna upp varje morgon och ta på sig bördan att försöka förstå en annan individs mentala välbefinnande. Som psykiatriker är detta ditt jobb dag ut och dag in: att stödja andra i att hantera sina känslor och ofta fatta komplexa beslut om vård för dem som lever med psykiska störningar. Men hur ser det egentligen ut? Vi är här i dag för att bryta ner det – ge dig en inblick i exakt vad psykiatriker gör varje dag, så att vi bättre kan förstå deras viktiga roll i vårt samhälle.

Psykiatrins arbete börjar med bedömning och diagnos. Detta innebär att man tar en fullständig anamnes, gör fysiska undersökningar, undersöker om det finns psykiska störningar och diskuterar symtomen med patienten. Som en del av denna process kan psykiatrikerna också beställa laboratorietester och psykologiska utvärderingar för att hjälpa till att bestämma den bästa behandlingen. När de väl har samlat in all nödvändig information, de kan sedan ställa en korrekt diagnos på psykiska problem och utarbeta en lämplig behandlingsplan.

psykiatriker

Arbetet slutar inte med diagnosen

Psykiatrikerns arbete slutar inte med diagnosen. För att säkerställa bästa möjliga resultat för sina patienter måste psykiatrikerna övervaka deras framsteg och justera behandlingarna i enlighet med detta. Detta inkluderar att ge fortlöpande utbildning om hur man upprätthåller en god psykisk hälsa samt att samordna vården med annan sjukvårdspersonal, t.ex socialarbetare, psykologer och rådgivare. De bedriver också forskning för att öka förståelsen för psykiska störningar och deras behandling.

Psykiatriker tillhandahåller också rådgivning och psykoterapi, vilket kan hjälpa patienterna att förstå sina känslor, hantera sitt beteende, navigera i svåra livsövergångar eller lösa personliga konflikter. Vissa psykiatriker specialiserar sig dessutom på barn- och ungdomspsykiatrisk vård och arbetar med yngre patienter för att hjälpa dem att förstå och hantera sina känslor. De jobbar i hela landet. Att hitta en psykiatriker i Stockholm bör inte vara några problem.

 

 

Fler nyheter